«اکونگار» گزارش میدهد؛
مطالبات ادامه دارد/ رانندگان کامیون مهمانان جدید تامین اجتماعی؟
رانندههای کامیون که بیش از ۵۰ مطالبه روی زمین مانده دارند امیدوارند که بعد از شروع روند بیمهای بتوانند به دیگر خواستههای خود هم برسند.

بهگزارش اکونگار: اعتراضات رانندههای کامیون در حالی به اوج خود نزدیک میشد که بعد از شروع حملههای اسراییل به ایران نیمهکاره رها شد. این طیف نشان دادند برای حفظ آرامش و امنیت کشور حتی حقوق اولیه خود را هم فراموش میکنند و در حالی که حتی کرایهها هم افزایش پیدا نکرد به سمت جادهها رفتند تا بار دیگر نشان دهند در کنار شهروندان خواهند ماند حالادر چنین وضعیت جنگی مشاهده میکنیم که مجلس شورا با طرح اصلاح بیمه تامین اجتماعی رانندگان ناوگان حملونقل مسافری و باری فاقد بیمه، مشمول بیمه سازمان تامین اجتماعی خواهند شد و بر اساس اعلام نماینده مجلس 700 هزار رانندهای است که وظیفه حمل بار و مسافر را بر عهده دارند میتوانند تحت پوشش بیمهای و درمانی سازمان قرار بگیرند. هرچند باید پیشتر از اینها رانندهها بیمه میشدند ولی بهدلیل آگاهی پایین و عدم فرصتهای برابر در مورد اعتراضات صنفی بهدست فراموشی رفته بود ولی حالا باید بگوییم که رانندهها در ادامه مطابلهگری و فعالیتهای صنفی یکی یکی در حال حصول خواستههای خود هستند که در ادامه به آخرین وضعیت رانندهها خواهیم پرداخت.
آخرین تلاشها در مجلس
«فرامز شاهسواری»، عضو کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی، درباره طرح اصلاح بیمه رانندگان میگوید: «در جلسه اخیر کمیسیون عمران که در محل وزارت راه و شهرسازی و با حضور وزیر راه و شهرسازی برگزار شد، این طرح با اکثریت آرا به تصویب اعضای کمیسیون رسید و جهت بررسی در جلسه علنی تقدیم هیات رییسه مجلس شد.»
او در همین مورد و با بیان اینکه این طرح با توجه به اهمیت در نوبت دستورکار جلسات مجلس قرار دارد، اضافه میکند: «با موافقت نمایندگان در جلسه علنی با طرح مذکور، مشکل بیمه رانندگان برطرف میشود. بر اساس طرح اصلاح بیمه رانندگان، 13.5 درصد توسط سازمان و 13.5 درصد توسط رانندگان حق بیمه پرداخت میشود و 200 هزار راننده که مشمول بیمه نبودند نیز مورد پوشش بیمهای قرار میگیرند. در زمان بررسی این طرح مسئولانی از سازمان راهداری و سازمان تامین اجتماعی و وزارت راه در جلسه حضور داشتند.»
نماینده شهروندان هشترود در مجلس با اشاره به اینکه این طرح در راستای حمایت از 700 هزار رانندهای است که وظیفه حمل بار و مسافر را بر عهده دارند، ادامه میدهد: «مجلس از رانندگان که در مسیرهای مواصلاتی کشور مشغول تامین نیازهای مردم هستند، حمایت میکند.»
انباشت مطالبات برزمین مانده
«جلال موسوی»، نایب رییس کانون کامیونداران کشور، درباره مطالبات فعلی رانندگان اعتصابی میگوید: «ما بیش از ۵۰ مطالبه داریم. مطالبات رانندگان زیاد است، اما در حال حاضر به آنها هم گفته شده که مطالبه بیش از ۲ الی ۳ مورد قابل پیگیری نیست. ما ۸ مصوبه گرفتیم که یک مورد آن متعلق به کامیونهای سوخت است. این کامیونها تعرفه بیشتری برای بیمه میدادند که حل شد. ۷ مورد از مصوبهها نیز متعلق به دیگر رانندگان است. یکی از موارد تٌن بر کیلومتر بود و شاخص آن را درآوردیم. ما از سال ۹۷ است که دنبال تن بر کیلومتر بودیم و اکنون محقق شد. سه نرخی کردن سوخت، بومی گرایی و افزایش نرخ بیمه نیز بررسی شد. بیمه احتمالاً در دو روز آینده حل میشود. قرار شد یک سیستم نوبت دهی هم درست شود و بومی گرایی را کنار بگذارند.»
این فعال صنفی درباره نهادهای محل گفتوگو و اخذ مصوبه برای رانندگان اضافه میکند: «مصوبهها را از معاون وزیر راه گرفتهایم. به خاطر اینکه خیلی عجله وجود داشت، هنوز این مصوبهها مهر و امضا نشده است. اگر بتوان مهر و امضا آن انجام شود، در رسانهها منتشر میشود. این ۷ مطالبه، جز مهمترین مطالبات ما بود و پس از آن دیگر مطالبات هم پیگیری میشود.»