«اکونگار» بررسی می‌کند

ادامه آمارسازی‌های وزیر دولت سیزدهم/ داده‌های نامحسوس بذرپاش برای بازار مسکن

دولت سیزدهم قرار بود با ساخت سالی یک میلیون مسکن بحران‌ها را در این حوزه به‌پایان برساند ولی همچنان جامعه با این ابرچالش روبه‌رو است با این حال وزیر مسکن دولت سیزدهم از بهبود وضعیت در آن دوره می‌گوید.

به‌گزارش اکونگار: مسکن همچنان یکی از ابربحران‌های ایران محسوب می‌شود. شهردار تهران در نشست خبری اخیر خود اعلام کرد که نیمی از تهرانی‌ها مستاجر هستند. وضعیت در شهرستان‌ها هم بهتر از این نیست و با این وجود همچنان شاهد افزایش نرخ اجاره‌بها و مسکن هستیم. این در حالی است که دولت‌ها در جمهوری اسلامی یکی پس از دیگری هیچ عملکرد مثبتی در این حوزه نداشتند و همه با وعده‌های رنگارنگ مانند «مسکن مهر»، «مسکن امید»، «ساخت یک میلیون مسکن در سال»، «مسکن کارگری»، « مسکن معلم‌ها » و ... وارد پاستور می‌شوند ولی با کمترین دست‌آورد نهاد ریاست جمهوری را ترک می‌کنند و چالش‌ها در این حوزه ملت را بیش از پیش فقیرتر کرده است.

با این وجود برخی از مسوولان هستند که بدون توجه به وضعیت جامعه به آمارهایی اشاره می‌کنند و معتقدند که وضعیت مسکن در دوره آنها بهبود پیدا کرده است، وضعیت در کف جامعه اما نوعی دیگری است. حالا باید بگوییم که شرایط برای اجاره‌ خانه‌ آنقدر دشوار شده است که بسیاری به‌دنبال سرپناه هستند. در ادامه این گزارش به آمارهایی که از سوی «مهرداد بذرپاش»، وزیر راه دولت سیزدهم ارائه شده است اشاره خواهیم کرد. او همواره یکی از مدیران جنجالی سال‌های اخیر است که بارها حضورش در دولت‌های اصولگرا با اما و اگرهایی همراه بوده است. ناگفته نماند که دولت سیزدهم وعده ساخت یک میلیون خانه در سال را داده بود ولی باتوجه به حدود 3 سال حضورش در پاستور حتی یک خانه هم تحویل داده نشد ولی با این حال وزیر پیشین راه اشاره‌ای به این موضوع نکرد و به‌راحتی از کنارش عبور کرد. او همچنین با وجود اینکه دولت سیزدهم نتوانست 4 سال اولش را به پایان برساند ولی با انتشار کتابی 2 جلدی به موارد مطرح شده پرداخته است.

 

ادعای بهبود وضعیت مسکن در دولت سیزدهم

مهرداد بذرباش، وزیر راه دولت سیزدهم در مراسم بزرگداشت شهدای خدمت گفت: «رییس‌جمهور شهید وقتی دولت را تحویل گرفت، رشد و تشکیل سرمایه در بخش مسکن طبق آمار مرکز آمار، منفی ۱۳.۹ درصد بود. می‌توانید مراجعه کنید. اگر آمار بانک مرکزی را نگاه کنید، رشد تولید بخش مسکن و ساختمان در سال ۱۴۰۰ منفی ۷۱ درصد بود. در سال ۱۴۰۲ باز طبق همان آمار بانک مرکزی، رشد تولید بخش مسکن و ساختمان مثبت شد. نگاه شهید به مسئله، نگاه مسئله‌حل‌کن بود. یعنی در ابتدا، نسبت به مسائل برای خودش حجت کارشناسی ایجاد می‌کرد. سال‌هاست که در این کشور، تئوریزه می‌کنیم که احتکار زمین یکی از عوامل اصلی افزایش قیمت مسکن است. در حالی‌ که کمتر کسی در این چهار دهه به آن ورود کرده، اما در دولت آقای رییسی، این احتکار زمین شکست.»

بذرپاش در مثالی ادامه داد: «وقتی دولت سیزدهم آغاز شد، ۲۴۰ هزار واحد مسکن مهر باقی‌مانده به دولت رسیده بود. پروژه‌هایی که از سال‌های ۸۹ تا ۹۳ روی دست دولت مانده بود. بیش از ۱۰ سال گذشته بود. این واحدها نیمه‌تمام بودند، متقاضی پولی نداشت، بانک‌ها هم اعتباری برای تکمیل آن نداشتند. منابعی هم در بودجه عمومی برایشان در نظر گرفته نشده بود. اما ما با استفاده از منابع مولدسازی دارایی‌ها در کمتر از سه سال، حدود ۱۴۰ هزار واحد از آن‌ها را تحویل دادیم. این یک اقدام بزرگ بود.»

 

رونمایی از 2 جلد کتاب

بنا به‌روایت باشگاه خبرنگاران جوان؛ مراسم رونمایی از دو کتاب «مسکن مردم» و «ایران‌راه» با حضور نویسنده اثر، «مهرداد بذرپاش»، وزیر راه‌وشهرسازی دولت سیزدهم، برگزار شد. به‌گفته وزیر راه سابق، کتاب «مسکن مردم» در ۱۴ فصل تدوین شده و افزون بر گزارش اقدامات دولت، شامل تحلیل‌ها، تجارب جهانی و مدل‌های اجراشده در ایران است. این کتاب قابلیت تدریس دانشگاهی دارد و بخشی از آن به سیاست‌های نظری و عملی دولت شهید رییسی اختصاص دارد.

او در ادامه به موضوع مسکن پرداخت و از اجرای طرح کلان «مسکن مردم» در دولت سیزدهم خبر داد. بذرپاش ادامه داد: «این طرح با هدف سامان‌دهی بازار، افزایش تولید، عرضه مسکن و مقابله با احتکار طراحی شده و شامل تجربه‌های بین‌المللی و داخلی در حوزه مداخله دولت در بازار مسکن است.»

او با بیان اینکه دولت موظف به حمایت از مستاجران و اقشار آسیب‌پذیر است، افزود: «نباید فقط تئوری‌پردازی کرد. زمانی می‌گویند آب نیست، زمان دیگر می‌گویند زمین نیست. مردم در مناطق روستایی نیاز به مسکن دارند و باید راهی پیش پای آنان گذاشت. برای نخستین بار حدود ۱۲۰ هزار خانه خالی به سازمان امور مالیاتی معرفی شد. دولت نمی‌تواند از بازار مسکن عقب بنشیند؛ بلکه باید مداخله هوشمندانه کند، هم برای کنترل قیمت و هم برای تداوم تولید.»

او در همین مورد ادامه داد: «در دولت شهید رییسی، با وجود منابع مالی محدود، تکمیل پروژه‌های مسکن مهر با رکوردی جدید انجام شد و حدود ۱۴۰ هزار واحد به بهره‌برداری رسید. همچنین، نوسازی بیش از ۶۰۰ هزار واحد مسکن روستایی در دستورکار قرار گرفت.»

از دیگر رسانه ها
دیدگاه