نوسان نرخ مواد اولیه سد راه صادرات مبل

در حالی تولید جهانی مبلمان از ۵۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته که تولیدکنندگان داخلی می‌گویند تامین مواد اولیه و متزلزل بودن بازار چالش کلیدی آنهاست در حالی که کیفیت کالاها با تولیدات ترکیه برابری می‌کند.

به گزارش اکونگار به نقل از بازار؛ صنعت مبلمان از جمله صنایع پویایی است که تقاضا برای تولیدات این بخش در بازارهای جهانی روندی صعودی دارد. با این حال رشد تولید در این حوزه در معرض یکسری محدودیت‌ها از جمله کمبود مواد اولیه و قیمت‌های رو به رشد مواد خام، چالش‌های زنجیره تامین، هزینه‌های بالای حمل‌ونقل و... قرار دارد. با وجود این بیش از نیمی از تولید مبلمان جهان در آسیا و اقیانوسیه انجام می‌شود و اصلی‌ترین تولیدکننده نیز چین و پس از آن ایالات متحده و آلمان است.

در واقع بر اساس آمارهای جهانی منتشر شده، تولید جهانی مبلمان در سال ۲۰۲۱ از ۵۰۰ میلیارد دلار فراتر رفته است و در بحث تولید و صادرات چین کماکان در صدر قرار دارد. به عبارت دیگر چین با دارا بودن سهمی به ارزش ۱۷۰ میلیارد دلار بزرگ‌ترین تولیدکننده است و پس از آن نیز ایالات متحده با ۵۵ میلیارد دلار، آلمان با ۲۰.۵ میلیارد دلار، هند با ۱۹.۵ میلیارد دلار، ایتالیا با ۱۸.۴ میلیارد دلار و لهستان با ۱۲.۶ میلیارد دلار در رتبه‌های بعدی تولید جهانی مبلمان قرار دارند.این در شرایطی است که داده‌های منتشر شده از سوی سایت آماری تحلیلی Statista نیز نشان می‌دهد در بخش صادرات مبلمان چین با رقم زدن صادراتی به ارزش ۸۷ میلیارد دلار بزرگ‌ترین صادر‌کننده است. از سوی دیگر لهستان نیز با ثبت صادراتی به ارزش حدود ۱۶ میلیارد دلار در رتبه دوم قرار دارد.

در این گزارش همچنین آمده است کشورهایی همچون «آلمان، ایتالیا، ویتنام، مکزیک، ایالات متحده، چک، کانادا و هلند» نیز در جایگاه‌های بعدی صادرات انواع مبلمان قرار دارند.

بازار بزرگ صادرات مبلمان

صنعت مبلمان ایران نیز از جمله صنایع قدیمی محسوب می‌شود که صنعتگران این بخش توانسته‌اند کیفیت و کمیت تولیدات خود را تا جایی پیش ببرند که ضمن تامین بازارهای داخلی بخشی از تولیدات خود را راهی بازارهای صادراتی کنند.

به طوری که پیش از این حسن احمدیان، رئیس اتحادیه تولیدکنندگان و صادرکنندگان مبلمان ایران در این خصوص گفت: بر اساس تحقیقات میدانی که برای پیدا کردن کشورهای هدف انجام داده‌ایم در خاورمیانه و کشورهای اطراف بالغ بر ۴۰۰ میلیون نفر مصرف‌کننده است که در این میان به شکل جدی به جز ایران کسی تولید مبلمان ندارد. بنابراین ایران تبدیل به هاب در این منطقه شده است.

او ادامه داد: به علاوه اینکه صنعت مبلمان پتانسیل بالایی دارد که باید از این ظرفیت به درستی استفاده شود. در واقع طبق آمار وزارت صمت در بخش صنعتی بیش از ۸‌درصد اشتغال در صنعت مبلمان وجود دارد و بیش از ۸ میلیارد دلار گردش مالی در این صنعت وجود دارد. به همین دلیل شاهد هستیم که در بخش دستگاه‌های مربوط به این حوزه بسیار به‌روز شده‌ایم و توسعه داشته‌ایم و همچنین از نظر مدل و تولید داخل بسیار رشد کرده‌ایم و جای رشد بیشتر هم داریم. مساله مهم اینجاست که باید از این پتانسیل در راستای تامین داخل و پوشش دادن نیاز کشورهای اطراف به عنوان یک قطب اصلی استفاده کنیم.

با وجود این تولیدکنندگان این حوزه در تامین مواد اولیه خود همواره با چالش و مشکلاتی روبه‌رو هستند که تاثیر مستقیمی بر روند کاری آنها می‌گذارد. به طوری که طاهره باقری، مدیرعامل یک مجموعه فعال در حوزه تولید مصنوعات چوبی مانند مبلمان، جاکفشی، کابینت و... می‌گوید: همواره تامین مواد اولیه سخت بوده و هست. به عبارت دیگر با شرایط بازار و بالا و پایین شدن قیمت‌ها همیشه در تامین مواد اولیه روی قیمت‌ها مشکل داریم. مساله اینجاست که همیشه هر مساله‌ای در جامعه رخ می‌دهد اول از همه روی تامین ماده اولیه اثرات سوء گذاشته است.

این تولیدکننده در خصوص شرایط کیفی‌سازی مبلمان کشور نیز افزود: مبلمان در سال‌های اخیر بسیار پیشرفت کرده است به طوری که در سال‌های اخیر صادرات رونق گرفته است و می‌توان گفت کیفیت کارهای کشور با تولیدات ترکیه تقریبا برابری می‌کند. مثلا چند سال پیش شاهد بودیم که برخی از همکاران ما از چین واردات مبلمان داشتند اما همان‌ها امروز کالاهای ما را خریداری می‌کنند و این نشان می‌دهد تولیدات ما با تولیدات دیگر کشورهای مطرح برابری دارد.

باقری در پاسخ به این سوال که برای رقابت در بازارهای خارجی چه شرایط و زیرساخت‌هایی نیاز است، می‌گوید: اگر ثبات بازار داشته باشیم همه چیز قابل حل است چون دیگر کشورها ثبات دارند اما ما چون ثبات نداریم وقتی قیمتی را به یک مشتری می‌دهیم مشتری خارجی نمی‌تواند قبول کند هفته بعد آن قیمت‌ها نیست. به‌خصوص اینکه قیمت محصولات آنها یک سال حداقل ثابت است اما تغییر قیمت‌های ما روزانه است و هیچ وقت مشتری خارجی قبول نمی‌کند امروز این کالا را با یک قیمت بدهیم و هفته بعد نرخ دیگری بدهیم. پس اگر ثبات مواد اولیه و ثبات بازار داشته باشیم قطعا برای حضور در بازارهای خارجی مشکلی نداریم.

این تولیدکننده همچنین در خصوص چالش‌های صنعت مبلمان گفت: در واقع اصلی‌ترین چالش ما در این صنعت در وهله اول تامین مواد اولیه و پس از آن متزلزل بودن بازار است. در حالی که اگر قیمت‌ها حداقل سالانه ثبات داشته باشد می‌توانیم دنیا را بگیریم. وی در پایان گفت: با این تفاسیر اگر قرار باشد از تامین‌کننده و تولیدکننده حمایتی نشود قطعا آینده خوبی نداریم. البته الان همین تولیداتی که داریم غالبا با پشتیبانی خود ماست و اگر قرار باشد حامی و پشتیبان نباشد و بازار هم به همین نحو باشد، آینده خوبی نمی‌توان برای صنعت مبلمان کشور متصور شد.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان