انبوه‌سازان خصوصی مسکن ، زیر فشار چالش‌های دولتی‌ها

فعالان صنعت ساختمان تاکید دارند یکی از روش‌های تحقق وعده دولت برای ساخت مسکن حرکت به سمت صنعتی‌سازی است و مزیت‌‌‌های این بخش می‌تواند هم به رونق اقتصادی کشور کمک کند و هم باعث ایجاد رضایت اجتماعی شود اما بررسی‌‌‌ها نشان می‌دهد به‌‌‌رغم مزیت‌‌‌های بسیار، این مساله مورد حمایت دولت قرار نگرفته است.

به گزارش اکونگار و به نقل از دنیای اقتصاد، صنعتی‌‌‌سازی در ساخت مسکن علاوه بر افزایش سرعت ساخت‌وساز و کوتاه‌‌‌تر شدن زمان تحویل واحدها باعث کاهش هزینه، افزایش کیفیت، کاهش مصرف انرژی و منابع ملی، کاهش مصرف مصالح، بهبود ایمنی و همچنین بهبود اشتغال‌‌‌های مرتبط با این صنعت می‌شود. همچنین از برکات جانبی این رونق، افزایش تولیدات و امکان ورود به بازارهای خارجی است که نتایج مثبت تجارت خارجی هم خواهد داشت.

در صنعتی‌سازی موفق نبودیم

در همین رابطه، عضو کانون سراسری انبوه‌‌‌سازان مسکن معتقد است در صنعتی‌‌‌سازی ساختمان نتوانستیم موفق باشیم و ارائه قوی هم نداشتیم.

رامین گوران درباره مزیت‌‌‌های صنعتی‌‌‌سازی گفت: افزایش سرعت ساخت، کاهش وزن سازه، افزایش امنیت نسبت به حوادث و زلزله، مصرف بهتر و بهینه مصالح، حفظ سرمایه ملی و انرژی از دستاوردهای صنعتی‌سازی است که به آنها توجهی نمی‌شود.

دبیر انجمن انبوه‌سازان مسکن استان تهران ادامه داد: مزایای صنعتی‌‌‌سازی مورد توجه قرار نگرفته، به همین دلیل شاهدیم در سیستم غیر‌صنعتی مصالح ساختمانی، انرژی و سرمایه‌‌‌های کشور هدر می‌رود.

گوران اقتصاد مسکن را وابسته به اقتصاد کلان دانست و گفت: اگر برنامه خوبی نداشته باشیم، برنامه‌ریزی‌‌‌های مقطعی تاثیری در بهبود آن نخواهد داشت؛ از نظر اقتصادی نکته دیگر به سرعت مرتبط است؛ چون سرعت صنعتی‌سازی بالاست بازگشت سرمایه برای بخش خصوصی هم بهتر رقم می‌‌‌خورد.

 

نبود استادکار و فقدان حمایت از تولید در صنعتی‌سازی

یک کارشناس حوزه مدیریت، مصرف صحیح انرژی در ساختمان، سبک‌‌‌تر شدن سازه نهایی، جلوگیری از آسیب به محیط‌زیست و امکان کنترل کیفی محصولی که در کارخانه (کارگاه) تولید می‌شود را از مزیت‌‌‌های دیگر صنعتی‌‌‌سازی مسکن برشمرد و تاکید کرد که در این مسیر مشکلات بسیاری نهفته که در صورت ورود، حمایت و تسهیلگری دولت شاهد رونق چند بخش اقتصادی خواهیم بود.

محسن عبداللهی ضعف مراکز فنی و حرفه‌‌‌ای و نبود استادکار ماهر در صنایع مرتبط را یکی از چالش‌‌‌ها عنوان کرد و گفت: بدنه ساخت‌وساز کشور به طور عادی به سنتی‌سازی عادت کرده و تمایلی به سمت یادگیری روش‌های نوین ندارد و دولت و رگولاتورها هم برای رسیدن به این هدف قانون و دستورالعمل لازم را تدوین نکرده‌‌‌اند.

وی خواستار تدوین شیوه‌نامه‌‌‌های صنعتی، آیین‌نامه‌‌‌ها و مقررات ملی ساختمان در راستای تولید استاندارد و صنعتی شد و گفت: انجام بازرسی‌‌‌های مداوم از کارخانه‌‌‌های تولیدی امری راحت‌تر و تاثیرگذارتر در بهبود کیفیت ساختمان بوده و در این راستا دولت می‌تواند با اتخاذ سیاست‌‌‌هایی شرکت‌های ساختمانی را برای ساخت‌وساز به شیوه صنعتی تشویق کند.

عبداللهی کاهش مالیات، ارائه تسهیلات و بسته‌‌‌های مشوق را راهکاری مفید برای بخش خصوصی دانست و گفت: بخش زیادی از ساخت‌وساز کشور توسط یا زیر نظر مستقیم دولت انجام می‌شود و از این فرصت می‌شود به راحتی برای رونق صنعتی‌‌‌سازی ساختمان استفاده کرد ولی خروجی کار خلاف آن را نشان می‌دهد.

ناامیدی بخش خصوصی از فشارهای مالیات و تامین اجتماعی

به‌‌‌رغم تاکید کارشناسان، دبیر انجمن انبوه‌سازان مسکن گلستان از شرایط سخت پیش روی تولیدکنندگان مسکن گله دارد و یادآور می‌شود نه‌تنها از بسته‌‌‌های مشوق خبری نیست بلکه دستگاه‌‌‌هایی مثل مالیات و تامین اجتماعی باعث ناامیدی بخش خصوصی شده‌‌‌اند.

حمیدرضا محبی با گلایه از نحوه محاسبه سلیقه‌‌‌ای مالیات در بخش صنعت ساختمان گفت: باید برای مالیات صنعت ساختمان فرمول ثابتی قرار داد تا برآورد مالیات در این بخش بدون ابهام محاسبه شود.

وی ضمن بیان این نکته که شرایط تولید صنعت ساختمان در گلستان چالش‌‌‌های متعددی دارد، یادآور شد: رفع معضلات این بخش نیاز به هم‌افزایی بخش دولتی با بخش خصوصی دارد.

محبی ادامه داد: متاسفانه دستگاه‌‌‌های دولتی مانند امور مالیاتی شرایط را برای فعالیت بخش صنعت سخت کرده‌‌‌اند و بخش قابل‌توجهی از سود سازندگان در بخش مالیات صرف می‌شود.

چالش تامین اجتماعی و مالیات پیش روی تولیدکنندگان مسکن

در ادامه عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌‌‌سازان مسکن گلستان با گلایه از مشکلات پیش روی صنعت ساختمان گفت: حمایت بیشتری از سوی دولت در حوزه‌‌‌های مختلف مانند مالیات و بیمه تامین اجتماعی نیاز است.

حمیدرضا تیموری اظهار کرد: شرایط حاکم بر صنعت ساختمان در گلستان بسیاری از فعالان این حوزه را با یأس و ناامیدی روبه‌‌‌رو کرده است. عضو هیات‌مدیره انجمن انبوه‌‌‌سازان مسکن گلستان افزود: رفع چالش‌‌‌های بخش صنعت ساختمان عزم و اراده ویژه‌‌‌ای را می‌‌‌طلبد که در این زمینه باید بخش دولتی در کنار بخش خصوصی قرار بگیرد.

تیموری با بیان این موضوع که باید برای مرتفع‌‌‌سازی مشکلات صنعت ساختمان در گلستان چاره‌‌‌ای اندیشید، یادآور شد: برای رفع دغدغه‌‌‌های صنعت ساختمان باید از ظرفیت نمایندگان گلستان در مجلس شورای اسلامی ‌‌‌استفاده کرد.

وی ادامه داد: نمایندگان استان می‌توانند با مطالبه‌‌‌گری در مجلس معضلات بخش ساختمان را مطرح کرده تا راهکاری برای رفع آن پیدا شود.

به گفته وی، صنعت ساختمان نیاز به توجه و حمایت بیشتری از سوی دولت در حوزه‌‌‌های مختلف مانند مالیات و بیمه تامین اجتماعی دارد.

تیموری با اشاره به این موضوع که ایجاد سامانه صدور مجوز‌‌‌ها فرآیند موثری بوده، خاطرنشان کرد: ایجاد سامانه صدور مجوز‌‌‌ها بوروکراسی اداری را از بین برده است.

وی ادامه داد: بهتر است صدور پروانه انبوه‌‌‌سازی و ساخت را نیز در سامانه صدور مجوز‌‌‌ها قرار بدهند تا فعالان صنعت ساختمان بتوانند با صرف زمان کمتری پروانه ساخت بگیرند.

از دیگر رسانه ها
دیدگاه
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان