آثار سفته‌بازی حقوقی‌ها در بورس / سکوت نهادهای ناظر ادامه دارد؟

درحالی که وزیر اقتصاد و رییس سازمان بورس مدعی هستند با متخلفان بورسی برخورد می‌شود، اما این موضوع همزمان با مانور حقوقی‌ها و ادامه روند سفته‌بازی در بازار همچنان در هاله‌ای از ابهام است.

به گزارش اکونگار، نظارت برعملکرد حقوقی‌ها در بورس یکی از وظایف مهم نهادهای ناظر، سازمان بورس و وزارت اقتصاد است. تصمیم‌گیران این حوزه بارها در رابطه با نظارت بر عملکرد حقوقی‌ها و جلوگیری از سفته بازی آنها تاکید کرده و معتقدند که با متخلفان و سفته بازان به صورت جدی برخورد خواهد شد. 

بازار بورس امروز یک رشد 4هزار واحدی را تجربه کرد و حال و هوای سهم‌هایی که در روزهای اخیر یک وضعیت نامناسب را پشت سر گذاشته بودند، بسیار مناسب و رو به رشد بود. همین موضوع یک ابهام جدی به نام مانور سفته بازان در بازار را جدی‌تر می‌کند. 

رشد امروز بازار این شک را بر دل معامله‌گران  می‌اندازد که بازهم حقوقی‌ها گوی سبقت را از حقیقی‌ها ربودند  بازار را قبضه کردند. به خصوص اینکه حقوقی‌ها با ابزارها و اختیارات نامحدود خود نظیر الگوریتم و کارمزد حداقلی، همچنان به سفته بازی خود ادامه دادند.

شرایط سخت حضور حقیقی‌ها در بازار سرمایه و وضعیت از دست رفتن اعتماد و کمبود سرمایه‌گذاری در بورس یکی از دلایل اصلی ریزش شاخص در روزهای گذشته بود، اما امروز به طرز عجیبی ورق بازگشت و بازار در یک وضعیت رو به سامان پیش رفت. 

به گزارش اقتصاد آنلاین، صحبت‌های احسان خاندوزی، وزیر امور اقتصادی و دارایی در خصوص اهمیت پیش‌بینی پذیری اقتصاد ایران و همچنین مجید عشقی، ریس سازمان بورس و اوراق بهادار در مورد تلاش‌های سازمان برای بازگشت اعتماد به بازار سرمایه گویی خیلی به مذاق اهالی بازار سرمایه آن هم از قشر سفته‌بازان خوش نیامده است و گویی به بی‌ارزش‌ترین مسائل برای افراد اهل سفته بازی تبدیل شده ‌است و باید برای آن فکری کرد.

این را می توان با مروری بر معاملات امروز بورس به خوبی دریافت؛ جایی که همگان راس ساعت ۱۰ صبح ‌و در چند نماد بزرگ بازار، به طور همزمان شاهد رنج مثبت بودیم.

اینجا بود که گمانه زنی ها در مورد برخی رفتارهای غیر عرف عده‌ای از معامله گران آغاز شد؛ تا جایی که عده ای بر این باورند وقتی که الگوریتم و کارمزد صفر از ابزارهای در اختیار بعضی خواص است، قاعدتا ایجاد رفتارها و سفته‌بازی برای این افراد، بهترین راه کسب درآمد خواهد بود.

در کنار این، موضوعی که بیش از همه چیز نگران کننده است، آرامش بیش از حدی است که سفته بازان دارند؛ گویی خیال آنها نیز راحت است که کسی بر آنها نظارت ندارد و اگر هم نظارت دارد، ابزاری برای برخورد قهری ندارد.

در واقع به اعتقاد اهالی بازار سرمایه، این افراد بر این موضوع واقف هستند که هیچ‌گونه سیاست بازدارنده‌ای برای توقف رفتار آنها اتخاذ نخواهد شد؛ همان‌گونه که هنوز اسامی متخلفین اردیبهشت ماه منتشر نشده چه برسد به اینکه محاکمه ای برای آنها متصورباشند.

برخی با نگاه بدبینانه بر این باورند که شاید منافع برخی مدیران دولتی در گرو رفتار و منافع همین سفته‌بازان است. در غیر این صورت، هیچ دلیل دیگری برای مماشات وجود نخواهد داشت.

بر این اساس، مادامی که بازار بورس به عنوان مولدترین بستر اقتصادی کشور پر از سفته‌بازان و رفتارهای سفته بازانه باشد، نه اعتمادی به بازار برمی‌گردد و نه اقتصادی با ثبات خواهیم داشت.

در زیر بعضی از نمادهایی که الگوریتم روی آنها فعال شده است را خواهیم دید.

سفته بازی برخی حقوقی ها در معاملات امروز بورس/ سازمان بورس چگونه بر عملکرد معامله گران نظارت می کند؟

 

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان