تمایل کارگران به فعالیت در مشاغل کاذب / کمبود جدی نیروی مجرب و ساده در صنایع

کارشناسان معتقدند که به دلیل پایین بودن حداقل دستمزد،‌ با وجود نیازی که واحدهای صنعتی به نیروی کار دارند، مشاهده می کنیم که کارگران سرکار نمی روند و به سمت مشاغل کاذب می‌روند.

به گزارش اکونگار، زمانی که دولت در بودجه ۱۴۰۲ اعلام کرد که حقوق و دستمزد کارگران افزایش ۲۷درصدی را تجربه می‌کند، نمایندگان کارگران در شورای عالی کار، فعالان کارگری و کارشناسان اقتصادی، این اقدام دولت را یک تهدید برای معیشت کارگران و حتی اقتصاد کشور عنوان کردند. 

به دنبال افزایش نامتناسب حقوق و دستمزد کارگران با نرخ تورم و بی‌توجهی دولت به ماده ۴۱ قانون کار، کارگران خواستار ترمیم مزد شدند. دولت در ابتدای سال و همزمان با روز کارگر وعده ترمیم مزد کارگران و متناسب سازی آن با نرخ تورم را داد، اما با گذشت چند ماه از این وعده معاون وزیر کار صراحتا اعلام کرد که حقوق و دستمزد در سال فقط یکبار افزایش پیدا می‌کند. 

صحبت‌های معاون وزیر کار با واکنش جدی فعالان کارگری رو به رو شد و در مرداد ماه سال جاری شکایت خود را به دیوان عدالت بردند و مقرر شد که سازمان برنامه و بودجه در این رابطه تصمیم‌‌گیری نهایی را انجام دهد. اما در شهریور ماه سال جاری رییس سازمان برنامه و بودجه اعلام کرد که خبری از ترمیم مزد و افزایش دستمزد کارگران نیست و دولت برنامه‌ای برای این موضوع ندارد. 

پس از آن بازهم کارگران و نمایندگان کارگری به اعتراض خود ادامه دادند، اما هر بار که موضوع ترمیم مزد و درخواست برگزاری جلسه شورای عالی کار شد، نمایندگان دولت از برگزاری جلسه امتناع کردند. نهایتا سرنوشت ترمیم مزد کارگران در سال ۱۴۰۲ در ماه‌های پایانی سال بی‌نتیجه ماند. 

دولت این روزها بودجه ۱۴۰۳ را آماده کرده و متن آن را در اختیار عموم قرار داده تا به تصویب مجلس برسد. 

افزایش ۳۰درصدی دستمزد پاسخگوی هزینه‌های زندگی نیست

به گزارش تسنیم،  سمیه گلپور، رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور با اشاره به  افزایش هزینه های زندگی گفت: متأسفانه این روزها شاهد این هستیم که دستمزد کارگران به قدری پایین است که کفاف زندگی آنها را نمی دهد.برای تأمین هزینه های خود مجبور به شغل دوم و سوم هستند. بازنشستگان نیز اوضاع بدتری دارند, چرا که هزینه های درمان هم حتی بیشتر از حقوق بازشستگان است. اکثر بازنشستگان با وجود اینکه سن آنها بالا است اما به سمت مشاغل کاذب و رانندگی با تاکسی و رانندگی با تاکسی های اینترنتی رجوع کرده اند.

وی گفت: به دلیل پایین بودن حداقل دستمزد،‌ با وجود نیازی که واحدهای صنعتی به نیروی کار دارند، مشاهده می کنیم که کارگران سرکار نمی روند و به سمت مشاغل کاذب می روند.

گلپور همچنین با انتقاد از اظهارات رئیس سازمان بودجه مبنی براینکه « اگر می‌خواستیم گشاده‌دستی کنیم باید نرخ حقوق و دستمزد را 25تا 30درصد افزایش می‌دادیم؛ اما دولت به دنبال محبوبیت کاذب نیست» گفت: مطابق ماده 41قانون کار, دستمزد باید مطابق نرخ تورم و هزینه های سبد معیشت تعیین شود, این حق و خواسته ی قانونی کارگران است.چرا باید رییس سازمان برنامه و بودجه با وجود آگاهی از میزان نرخ تورم واقعی در جامعه که بیش از 40درصد است, افزایش 25 تا 30درصدی را که بازهم پایین تر از نرخ تورم است گشاده دستی بداند؟ خواسته کارگران افزایش دستمزد مطابق ماده 41قانون کار است.

وی ادامه داد: دستمزد 27درصدی سال 1402 پایین تر از نرخ تورم بود, بدون شک خود مسئولان هم به این موضوع واقف هستند, همیشه در تمام مسائل و مشکلات کارگران هستند که خسارت می دهند.دولت باید با برنامه ریزی حساب شده, فرارهای مالیاتی سنگین را مقابله کند نه اینکه به دنبال کسب درآمد از کارآفرینان و متولیان عرصه تولید کشور باشد. بررسی وضعیت حقوق و دستمزد در سایر کشورها موید این موضوع است که برای تحقق رشد اقتصادی و تولید مولد، نیروی کار باید از حقوق و دستمزد راضی و تأمین باشد.

گلپور با بیان اینکه در حال حاضر مهمترین و اصلی ترین دغدغه مردم درد معیشت است گفت: هزینه های اجاره بها, مسکن و خوراک به قدری زیاد است که کارگر از پس آن بر نمی آید. حقوق فعلی تنها 30درصد هزینه ها را پوشش می دهد. گرانی مسکن بخش زیادی از کارگران را حاشیه نشین کرده است. 

 رئیس کانون عالی انجمن های صنفی کارگری کشور بیان کرد: اگر یک شغل به گونه ای باشد که معاش کارگر را تأمین کند, کارگر هراس از هزینه های بیماری و دوران بازنشستگی و... ندارد و همین مسئله باعث بهره وری کارگر در شغل مورد نظر خواهد شد. در حال حاضر فاصله ای بین تعریف حقیقی شغل و آن چه در جامعه دیده می شود وجود دارد. معیشت است که تضمین کننده قدرت خرید کارگران است.

وی با تأکید بر اینکه  تا زمانی که تورم کنترل نشود، قدرت خرید کارگران افزایش نمی یابد افزود:به دلیل پایین بودن حداقل  دستمزد،‌ با وجود نیازی که واحدهای صنعتی به نیروی کار دارند، مشاهده می کنیم که کارگران سرکار نمی روند و به سمت مشاغل کاذب می روند تا بتوانند از پس هزینه های زندگی بربیاید، به عبارتی کارگر دچار پدیده بیکاری ارادی می شود.

کارگران بازار کار را ترک می‌کنند 

درحالی که حقوق و دستمزد کارگران در سال جاری به گونه‌ای تعیین شد که حدود ۳۰درصد پایین‌تر از نرخ تورم بود، کارگران هم برای جبران این مافات به سایر بازارها به خصوص مشاغل کاذب پناه برده‌اند. کمبود نیروکار در صنایع مختلفی به خصوص صنعت ساختمان این روزها به یک چالش تبدیل شده است. 

به گزارش بازار، در این رابطه ایرج رهبر رئیس هیات مدیره انجمن انبوه سازان استان تهران در پاسخ به این پرسش که این روزها صنعت ساختمان با کمبود نیروی کار مجرب مواجه شده است آیا این موضوع می تواند صنعت ساختمان را با چالشی اساسی مواجه کند؟ گفت: اول اینکه باید به این موضوع به صورت ریشه ای نگاه کنیم که چرا با این مشکل و چالش مواجه شده ایم. سال های سال است که این هشدار را داده بودیم که باید در کنار آموزش های سنتی اقدامات آکادمیک نیز انجام شود. در دوره ای شاهد حضور کاردان های حرفه ای در این حوزه و صنعت ساختمان بودیم اما الان بسیار کمرنگ شده اند.

او ادامه داد: متاسفانه کمبود نیروی کار در صنعت ساختمان مدتها است که رخ داده است و در دوره ای که مسکن مهر و همین الان که ساخت مسکن ملی را شاهد هستیم و تا حدودی حجم ساخت و ساز در کشور رو به افزایش است کمبود نیروی کار بیشتر خود را نشان می دهد.

رهبر افزود: اگر خاطرتان باشد قبلا این هشدار را داده بودیم که برخی سازندگان شرایط کار خود را در سایر کشورها دنبال می کنند اما الان می گوییم که با توجه به کاهش ارزش پول ملی حتی نیروی کار ساده که اغلب آنها را نیز اتباع افغانستانی تشکیل می دادند وارد این حوزه نمی شوند و یا حتی به ترکیه رفته اند.

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان