اقدام ایران ترانسفو برای کاهش وابستگی به واردات در صنایع پیشرفته

مدیرعامل گروه صنعتی ایران ترانسفو در نخستین رویداد توسعه و تعمیق ساخت داخل این مجموعه، با تأکید بر ضرورت کاهش وابستگی به واردات در صنایع پیشرفته، از برنامه‌ریزی برای ۲۲ میلیون دلار تجهیزات و امضای ۲۹ تفاهم‌نامه با سازندگان داخلی خبر داد .

به گزارش اکونگار، مهدی صادقی در نخستین رویداد و نمایشگاه توسعه و تعمیق ساخت داخل این گروه صنعتی، ضمن تبریک سالگرد تأسیس این مجموعه، با اشاره به   نقش ایران ترانسفو در توسعه صنعت پیشرفته کشور گفت : 

 « این گروه جزو مجموعه‌های فعال در صنعت ساخت است و حوزه فعالیت ما در زمره صنایع پیشرفته و پیچیده دسته‌بندی می‌شود؛ صنایعی که از محورهای اصلی توسعه صنعتی و پیشرفت اقتصادی هر کشور به شمار می‌آیند.»

صادقی با تأکید بر لزوم توجه به عمق‌بخشی ساخت داخل ادامه داد: «با توجه به اینکه کشور ما در سال‌های گذشته تحت تأثیر برخی محدودیت‌ها و تحریم‌های ظالمانه بین‌المللی قرار داشته، راهبرد عمق‌بخشی به ساخت داخل، یک انتخاب نیست بلکه یک ضرورت راهبردی و اثربخش است که باید همواره در دستور کار ما قرار گیرد.»

مدیرعامل ایران ترانسفو با اشاره به بازدیدهای خود از مجموعه‌های صنعتی مشابه در دیگر کشورها گفت: «در بسیاری از کشورها، فعالیت این مجموعه‌ها صرفاً به مونتاژ اولیه و ثانویه محدود می‌شود، اما زنجیره تأمین گسترده و عمیقی که طی سال‌های متمادی در گروه صنعتی ایران ترانسفو شکل گرفته، واقعاً در دنیا کم‌نظیر است و نمونه‌های مشابه آن به‌ندرت دیده می‌شود.»

اشتغال بیش از 4600 نفر در زنجیره ارزش ایران ترانسفو

وی با اشاره به سابقه 59 ساله فعالیت این گروه صنعتی اظهار کرد: «در حال حاضر بیش از چهار هزار و صد نفر در شرکت اصلی و شرکت‌های تابعه ما مشغول به فعالیت هستند و این رقم با احتساب یک شرکت وابسته، به بیش از چهار هزار و ششصد نفر می‌رسد.»

او ادامه داد: «اکوسیستم ایران ترانسفو متشکل از شرکت‌هایی در سه بخش اصلی است: حوزه نوآوری و دانش‌بنیان، حوزه تولید شامل تولید قطعات، مواد و تجهیزات و محصول نهایی، و حوزه خدمات پشتیبانی، فنی و مهندسی. این مجموعه هم در حوزه تولید فعال است، هم در بخش خدمات و مهندسی و هم در زمینه پیمانکاری به صنعت برق کشور خدمت می‌کند.»

راه‌اندازی نخستین کارخانه نوآوری صنعت برق

مدیرعامل ایران ترانسفو همچنین از تأسیس نخستین کارخانه نوآوری در صنعت برق و انرژی‌های تجدیدپذیر با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست‌جمهوری خبر داد و گفت: «این پروژه با عنوان ’19+1‘ در حال راه‌اندازی است و با تکمیل آن، مجموعه ایران ترانسفو هدایت و تملک بیست شرکت را در اختیار خواهد داشت که در حوزه‌های انرژی‌های تجدیدپذیر، نوآوری، تولید و خدمات فنی مهندسی فعالیت می‌کنند.»

سهم 85 درصدی در بازار ترانسفورماتور

وی با اشاره به جایگاه تثبیت‌شده ایران ترانسفو در صنعت ترانسفورماتور کشور گفت: «در حال حاضر 85 درصد بازار ترانسفورماتور کشور در اختیار گروه صنعتی ایران ترانسفو است. این مجموعه، با نظم سازمانی مثال‌زدنی و سال‌ها تجربه، به‌درستی در جایگاه یکی از برندهای معتبر صنعت برق کشور قرار گرفته است.»

مدیرعامل گروه صنعتی ایران ترانسفو در ادامه این رویداد با تشریح برنامه‌های آتی این گروه صنعتی گفت: «ما برنامه‌ها و استراتژی‌های خود را در قالب هفت محور تدوین کرده‌ایم که نخستین آن‌ها توسعه بازار و صادرات است. ما به‌عنوان یک صنعت پیشتاز، پیشرفته و رقابتی، باید در عرصه جهانی حضوری مؤثر و کلامی برای گفتن داشته باشیم.»

وی افزود: «دومین محور، تکمیل پروژه‌های در جریان است. ما پروژه‌های نیمه‌تمام متعددی داریم که ان‌شاءالله تا پایان امسال یا سال آینده به بهره‌برداری می‌رسند. همچنین پروژه‌های جدیدی تعریف کرده‌ایم که بخشی از آن‌ها برای تکمیل زنجیره ارزش هستند و بخشی نیز به حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و زنجیره صنعت مس اختصاص دارند. این پروژه‌ها به‌عنوان پروژه‌های پیشران، مسیر توسعه صنعت ایران را تقویت خواهند کرد.»

سیستم‌های نوآفرین و توسعه فناوری‌های نوین نیز از محورهای اصلی آینده ماست.»

تعمیق ساخت داخل با هدف افزایش خودکفایی و تاب‌آوری صنعتی

مدیرعامل ایران ترانسفو ادامه داد: «در حوزه توسعه و تعمیق ساخت داخل، دو هدف اصلی را دنبال می‌کنیم: نخست، افزایش عمق ساخت داخل در گروه صنعتی ایران ترانسفو و دوم، افزایش توانمندی تأمین‌کنندگان و سازندگان داخلی کشور. این سیاست در سطوح مختلف، از ظرفیت‌سازی در درون گروه صنعتی گرفته تا تقویت اکوسیستم صنعتی در سطح ملی، در دستور کار ما قرار دارد.»

وی افزود: «توسعه زیست‌بوم نوآوری نیز یکی دیگر از اولویت‌های ماست. ما سه ضلع اصلی در این حوزه داریم؛ یک سیستم نوآوری در درون گروه، یک مؤسسه تحقیقات فعال، و سومین ضلع نیز تأسیس مرکز نوآوری صنعت برق و انرژی‌های تجدیدپذیر است که در حال راه‌اندازی است. این مرکز به‌عنوان محل تجمع و فعالیت شرکت‌های دانش‌بنیان، به شکل‌گیری یک اکوسیستم فناورانه در صنعت برق کشور کمک خواهد کرد.»

ایجاد نخستین صندوق نوآوری شرکتی در صنعت

وی با بیان اینکه سال گذشته موفق شدیم نخستین صندوق نوآوری شرکتی را به ثبت برسانیم، گفت: «این سه ضلع (تحقیق، نوآوری و سرمایه‌گذاری) پایه‌های اصلی توسعه نوآوری در صنعت ایران را شکل می‌دهند. ما معتقدیم صنعتی که در مرز فناوری حرکت نکند، در داخل و خارج از کشور حرفی برای گفتن نخواهد داشت. بنابراین توسعه فناوری و نوآوری، از اولویت‌های قطعی ماست.»

تأکید بر اجرای قانون حداکثر استفاده از توان داخلی

مدیرعامل ایران ترانسفو با اشاره به تأکیدات مقام معظم رهبری در سال‌های اخیر گفت: «ما مأمور به اجرای فرمایشات رهبری هستیم که بارها بر استفاده از ظرفیت‌های داخلی و اتکا به طراحی و مهندسی بومی تأکید کرده‌اند. در همین راستا، اجرای قانون ’حداکثر استفاده از توان تولیدی و خدماتی کشور‘ به‌صورت جدی در دستور کار ماست. متأسفانه در برخی بخش‌ها، هنوز شاهد واردات تجهیزاتی هستیم که تولید داخل آن‌ها وجود دارد، خصوصاً در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر. این روند باید اصلاح شود. 

 

وی افزود: «برخی از شرکت‌ها هنوز ترانسفورماتور و تجهیزات مشابه را وارد می‌کنند، درحالی‌که توان ساخت آن‌ها در داخل کشور وجود دارد. ما خود را متعهد به قانون می‌دانیم و به توان سازندگان داخلی ایمان داریم. اگر توانسته‌ایم سهم ساخت داخل خود را مرحله‌به‌مرحله به 68 درصد افزایش دهیم، دلیل آن اتکا به ظرفیت‌های بومی و اعتماد به توان تولید داخل بوده است.»

مدیرعامل ایران ترانسفو با بیان اینکه پیش از این، تمرکز ساخت داخل بیشتر بر ظرفیت‌های درون‌گروهی بوده است، گفت: «برای اولین‌بار، در قالب این رویداد، دست یاری به‌سوی همه سازندگان کشور دراز کردیم. از همه تولیدکنندگان داخلی دعوت کرده‌ایم که قطعات و تجهیزاتی را که امکان داخلی‌سازی دارند، معرفی کنند. ما آماده‌ایم با آن‌ها تفاهم‌نامه و قرارداد امضا کنیم و خرید تضمینی انجام دهیم تا بتوانیم عمق ساخت داخل را بیش از پیش افزایش دهیم.»

هدف‌گذاری برای افزایش سهم ساخت داخل به 78 درصد

وی با اشاره به این که در سال 1404، دو پروژه در دستور کار قرار گرفته‌ ؛ یکی در حوزه زنجیره مس و دیگری پروژه‌ای در حوزه منفی‌سازی وابستگی واردات.»

وی افزود: «ما در صورت‌های مالی حسابرسی‌شده، بیش از 220 میلیون قطعه، مواد و تجهیزات مصرف کرده‌ایم که سهم قابل‌توجهی از آن‌ها ساخت داخل است. هدف ما افزایش این سهم از 68 درصد به 78 درصد است و در قالب این رویداد، با مشارکت گسترده سازندگان داخلی، به‌دنبال تحقق این هدف ملی هستیم.»

امضای 29 تفاهم‌نامه برای داخلی‌سازی

وی افزود: «برآورد ما از میزان ارزبری در گذشته، حدود 221 میلیون دلار بوده که اکنون با اقداماتی که برای داخلی‌سازی در دست اجراست، 150 میلیون دلار آن به تولید داخل تبدیل شده و هدف بعدی ما رساندن این عدد به 172 میلیون دلار است. در صورت تحقق این هدف، واردات ما به کمتر از 50 میلیون دلار کاهش خواهد یافت.»

مدیرعامل ایران ترانسفو از یکی از پروژه‌های مهم در این حوزه نیز خبر داد و گفت: «پروژه‌ای در مجموعه مبارکه برای تولید ورق‌های الکتریکال در دست اقدام است. با راه‌اندازی این پروژه، سهم ساخت داخل باز هم افزایش خواهد یافت. این پروژه را نیز به‌صورت جدی و با پیگیری تأمین مالی دنبال می‌کنیم.»

وی ادامه داد: «در حال حاضر، حدود 48 میلیون دلار از نیازهای ما به تولید ورق مربوط می‌شود که امیدواریم بخش عمده‌ای از آن با داخلی‌سازی در همین پروژه تأمین شود.»

مدیرعامل ایران ترانسفو با اشاره به برنامه‌ریزی دقیق برای داخلی‌سازی 22 میلیون دلار از تجهیزات و مواد مورد نیاز این مجموعه گفت: «این عدد به دو بخش تقسیم شده است؛ 11.5 میلیون دلار مربوط به قطعات، تجهیزات و مواد اولیه و 10.6 میلیون دلار مربوط به انرژی‌های تجدیدپذیر و همچنین توسعه همکاری با پیمانکاران حوزه اسپکس (SPECs) و پروژه‌های پرفشار.»

وی افزود: «در قالب این برنامه، امروز 29 تفاهم‌نامه به امضا خواهد رسید که 17 مورد از آن‌ها مرتبط با داخلی‌سازی تجهیزات، کامپوننت‌ها و مواد اولیه است و باقی تفاهم‌نامه‌ها به پروژه‌های تجدیدپذیر و همکاری‌های مهندسی اختصاص دارد.»

مدیرعامل ایران ترانسفو تصریح کرد: در همین رویداد، داخلی‌سازی 16.7 میلیون دلار نهایی خواهد شد. این تفاهم‌نامه‌ها نتیجه دو ماه تلاش و شناسایی دقیق سازندگان داخلی بوده و امروز با آن‌ها به توافق رسیده‌ایم. 

وی درباره روند اجرای پروژه‌های داخلی‌سازی در این گروه صنعتی گفت: «این فعالیت‌ها در یک چارچوب مشخص و فرآیند کامل ساخت داخل تعریف شده‌اند. این فرآیند از مرحله شناسایی سازنده آغاز شده و با امضای تفاهم‌نامه و قرارداد، نظام کنترل پروژه، آزمون و تست فنی ادامه می‌یابد.»

وی با اشاره به تشکیل کمیته تخصصی برای پایش این پروژه‌ها گفت: «در گروه صنعتی ایران ترانسفو، کمیته ساخت داخل به‌صورت منظم و هر دو هفته یک‌بار با حضور خود بنده و معاونان محترم برگزار می‌شود. تاکنون حدود 14 تا 15 جلسه تشکیل شده و همه پروژه‌ها به‌صورت جدی پایش و نظارت می‌شوند تا به مرحله تولید نهایی برسند.»

 

 

 

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه