دبیرکل خانه صمت ایران در گفتوگو با "اگونگار":
شهرکهای صنعتی مشترک با کشورهای همجوار در مناطق آزاد مرزی ایجاد شود
دبیرکل خانه صمت ایران گفت: در برخی مناطق آزاد همجوار مرزی مانند ارس، ماکو و اروند میتوان شهرکهای صنعتی مشترک بین ایران و کشور همسایه ایجاد کرد و با ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق همکاری مشترک تعریف کرد.

به گزارش اکونگار، بر اساس گزارش ائتلاف بینالمللی علیه اقتصادهای غیرقانونICAIE، در اقتصاد از مناطق آزاد بهعنوان نیرویی محرک برای تشویق صادرات صنعتی استفاده میکنند و تجارت دریایی هم 90 درصد کل تجارت جهان را تشکیل میدهد که 25 درصد آن از طریق مناطق آزاد انجام میشود. با این وجود برنامههای دولتهای مختلف در کشورمان برای مناطق آزاد با شکست مواجه شده و مناطق آزاد نتوانستهاند نقش چندانی در توسعه اقتصادی ایفا کنند. آرمان خالقی، دبیرکل خانه صنعت، معدن و تجارت ایران در گفتوگو با خبرنگار اکونگار بیان کرد: مناطق آزاد در کشور به عنوان یک پایگاهی برای جذب سرمایه خارجی در مرحله اول، منشا صادرات در مرحله دوم و در نهایت محلی برای واردات به ویژه تجهیزات و مواد اولیه ایجاد شد. به مرور زمان با توجه به ساختاری که مناطق پیدا کردند، انگیزه افرادی که در داخل این مناطق بودند برای فعالیت در حوزه واردات بیشتر شد.
خالقی افزود: منطقه آزاد کیش به دلیل ذات استقلالی جغرافیاییاش در سالهای ابتدایی به پایگاه وارداتی کشور تبدیل شده بود و سایر مناطق آزاد نیز به نوعی به تقلید از آن پرداختند، اما خوشبختانه در برخی مناطق آزاد مانند ارس، ماکو و اروند واحدهای تولیدی و صنعتی هم شکل گرفت.
مناطق آزاد باید محل تولید صادرات محور باشد
وی ادامه داد: مناطق آزاد باید به محلی برای تولید صادرات محور و تولید با مشارکت سرمایهگذار خارجی تبدیل شود، در این صورت است که میتوان گفت این مناطق موفقتر عمل کردهاند.
دبیرکل خانه صمت ایران تصریح کرد: برای این که مناطق آزاد رسالت درست خود را نسبت به اقتصاد کشور ایفا کنند باید چند مورد اصلاح شود. ابتدا باید به بحث مشوقهای مناطق توجه بیشتری شود و به این موضوع پرداخته شود که استقرار در این مناطق چه مزیت بیشتری میتواند نسبت به مناطق آزاد رقبای منطقهای ما داشته باشد. اگر منطقه جبلعلی امارات امکانات و تسهیلاتی را برای سرمایهگذار فراهم کرده، ما هم باید برابر شرایط آنها و چه بسا بهتر را فراهم کنیم تا سرمایهگذار در یک شرایط مساوی تصمیم بگیرد که در مناطق آزاد ما سرمایهگذاری کند یا یک کشور را دیگر را انتخاب کند.
خالقی اضافه کرد: ترجیحا باید شرایط بهتری را نسبت به رقبای خود ایجاد کنیم تا سرمایهگذار داخلی و خارجی جذب و حتی عقبافتادنها را جبران کنیم. یک زمانی کل شهر باکو، منطقه آزاد بود و با این کار به نوعی پایتخت اقتصادی جمهوری آذربایجان درگیر بود.
لزوم حل بحران انرژی در مناطق آزاد
وی گفت: مورد دیگر تقویت زیرساختهای لازم در مناطق آزاد است. انرژی مورد نیاز باید تأمین شود، گمرکات باید تجهیز باشد تا به سرعت تقاضای فعال اقتصادی برآورده شود. بحث حمل و نقل ترکیبی نیز باید فراهم و تسهیل شود.
این کارشناس اقتصادی گفت: در برخی مناطق آزاد همجوار مرزی مانند ارس، ماکو و اروند میتوان شهرکهای صنعتی مشترک بین ایران و کشور همسایه ایجاد کرد و با ارمنستان، جمهوری آذربایجان، ترکیه و عراق همکاری مشترک تعریف کرد.
خالقی عنوان کرد: چون ایران در بحث انرژی مزیت دارد، ایجاد شهرکهای صنعتی در مناطق آزاد همجوار با مرز میتواند برای سرمایهگذاران کشورهای همسایه بسیار جذاب باشد. این موضوع میتواند موفقیتآمیز باشد به شرطی که برنامه مشخص برای سرمایهگذار وجود داشته باشد، تفاهم بین ایران و کشور همجوار امضا و ایجاد شهرکهای صنعتی به عنوان یک پروژه مشترک اقتصادی بین دو کشور درنظرگرفته شود.