انتشار فهرست صد شرکت برتر ایرانی / کدام شرکت پیشتاز است ؟
برترین شرکتهای ایران، به صورت سالانه بر اساس اطلاعات سال مالی شرکتها توسط سازمان مدیریت صنعتی (IMI) معرفی میشوند. این رتبهبندی بر اساس چندین شاخص اقتصادی تحت عنوان شاخصهای اندازه و رشد شرکت، سودآوری و عملکرد، بهرهوری، صادرات، نقدینگی، بدهی و بازار صورت میگیرد.

به گزارش اکونگار، این فهرست در بهمن ماه هر سال منتشر میشود که آخرین لیست آن مربوط به بهمن ۱۴۰۱ بوده و شرکتهای برتر ایرانی بر اساس اطلاعات سال مالی ۱۴۰۰ رتبهبندی شدهاند.
همانطور که در فهرست ارائه شده مشاهده میشود، در مقابل نام شرکتها، میزان فروش آنها در سال ۱۴۰۰ و ۱۳۹۹ آورده شده است. بر اساس رتبهبندی ارائه شده توسط سازمان مدیریت صنعتی، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، با فروش بیش از ۲ میلیون و ۷۰۰ هزار ریال در سال ۱۴۰۰، رتبه نخست را در میان تمام شرکتهای ایرانی به خود اختصاص داده است. این در حالی است که میزان فروش این شرکت در سال ۱۳۹۹، حدود یک میلیون و ۵۰۰ هزار میلیارد ریال بوده که توانسته میزان فروش خود را در سال بعد نزدیک به دو برابر کند.
هلدینگ خلیج فارس در صدر برترین شرکتهای ایرانی
لازم به ذکر است که هلدینگ خلیج فارس، از سال ۱۳۹۶، رتبه نخست را در این فهرست به خود اختصاص داده است و تا کنون توانسته برای ۴ سال متوالی، این جایگاه را حفظ کند.
در رتبه دوم این لیست، شرکت نفت ستاره خلیج فارس، با فروش بیش از ۲ میلیون و ۴۰۰ هزار میلیارد ریال قرار دارد که این شرکت هم تقریبا موفق به دو برابر کردن میزان فروش خود نسبت به سال ۱۳۹۹ شده است.
همچنین، شرکت پالایش نفت بندرعباس، با نزدیک به ۲ میلیون میلیارد ریال فروش در سال ۱۴۰۰، رتبه سوم را در این لیست به خود اختصاص داده است. این شرکت نیز میزان فروش خود را تقریبا ۱۰۰ درصد افزایش داده است.
شرکتهای نفت و پتروشیمی پیشتاز برترین شرکتهای ایرانی
نکته قابل تامل این است که سه جایگاه نخست را شرکتهای مربوط به حوزه نفت و پتروشیمی به خود اختصاص دادهاند.
لازم به ذکر است که شرکت فولاد مبارکه اصفهان و شرکت سرمایهگذاری غدیر نیز به ترتیب در رتبههای چهارم و پنجم این لیست قرار دارند.
در انتهای فهرست، میزان فروش صدمین شرکت، یعنی گروه صنعتی بارز، ۷۱ هزار و ۵۳۱ میلیارد ریال بوده است. این در حالی است که صدمین شرکت سال گذشته، یعنی شرکت آلومینیوم المهدی، ۴۴ هزار و ۸۵۲ میلیارد ریال فروش داشته است. به عبارتی دیگر، حداقل حجم فروش لازم برای ورود به جمع صد شرکت برتر سال ۱۴۰۰ نسبت به سال مالی قبل از آن، ۵۹ درصد افزایش یافته است.
همچنین لازم است اشاره شود که به طور کلی در سال مالی ۱۴۰۰، مجموع صد شرکت برتر، ۳۶ میلیون و ۹۸۹ هزار و ۳۰۵ میلیارد ریال فروش داشتهاند که نسبت به کل فروش همین صد شرکت در سال قبل، ۶۷ درصد رشد فروش را نشان میدهد.
نکته جالب این است که میزان فروش شرکت نخست در این رتبهبندی نسبت به شرکت صدم، ۳۷.۸ برابر بیشتر بوده است. از طرفی، با نگاهی به آمار ارائه شده مشاهده میشود که ۱۲ شرکت نخست این لیست، ۵۰ درصد جمع فروش کل صد شرکت را تشکیل میدهند. این موضوع بیانگر میزان تمرکز در وضعیت شرکتهای بزرگ ایران است.
۱۰ شرکت پیشرو در رتبهبندی سال ۱۴۰۱
در رتبهبندی سالانه سازمان مدیریت صنعتی، فهرست دیگری از ۱۰ شرکت پیشرو نیز ارائه میشود که معیار اصلی انتخاب آنها تغییر رتبه فروش شرکتهای فهرست صد شرکت برتر ایران طی چهار سال اخیر است.
فهرستی که بر اساس این معیار اصلی تهیه میشود، با توجه به معیارهای دیگری نیز پالایش میشود که عبارتند از: وجود اطلاعات شرکت در رتبهبندی صد شرکت برتر توسط سازمان مدیریت صنعتی برای حداقل سه سال اخیر، منفی نبودن تغییر رتبه فروش شرکت در سال اخیر و زیانده نبودن شرکت.
۱۰ شرکت پیشروی ایرانی کدامند؟
اسامی ۱۰ شرکت پیشرو بر اساس معیارهای ذکر شده به این شرح است: بانک گردشگری، شرکت بهمن موتور، شرکت پتروشیمی نوری، شرکت سرمایهگذاری صندوق بازنشستگی کشوری، شرکت فرآوری معدنی اپال کانی پارس، شرکت فولاد سیرجان ایرانیان، شرکت گروه گسترش نفت و گاز پارسیان، شرکت معدنی و صنعتی گل گهر، شرکت ملی صنایع مس ایران و شرکت مهندسی فکور صنعت تهران.
کدام شرکتها بیشترین صعود را در این لیست داشتند؟
شرکتی که در رتبهبندی صد شرکت برتر، بیشترین صعود را تجربه کرد، شرکت اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان بود که توانست ۹۲ رتبه پیشروی کند. شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس و فجر انرژی خلیج فارس نیز به ترتیب دومین و سومین شرکتهایی هستند که بیشترین صعود را تجربه کردهاند.
شرکتهای تازهوارد در فهرست صد شرکت برتر
شرکتهایی که به تازگی توانستهاند به فهرست صد شرکت برتر راه پیدا کنند عبارتند از: شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، شرکت فجر انرژی خلیج فارس، شرکت اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان، شرکت پالایش نفت آفتاب، شرکت بهمن موتور، شرکت تهیه و توزیع قطعات و لوازم یدکی ایران خودرو (ایساکو)، شرکت تضامنی ناصر قاسمی راد و شرکا و شرکت صنعتی و معدنی توسعه فراگیر سناباد.
کدام شرکتها بیشترین رشد فروش را داشتهاند؟
شرکت پالایش گاز بیدبلند خلیج فارس، با رشد ۶۶۳ درصدی در فروش، جایگاه نخست را در این لیست به خود اختصاص داده است. شرکت اقتصادی نگین گردشگری ایرانیان با ۵۹۸ درصد رشد و شرکت سرمایهگذاری توسعه سرمایه رفاه با ۳۴۸ درصد رشد فروش، به ترتیب در رتبههای دوم و سوم قرار گرفتند.
بررسی وضعیت شرکتها بر اساس اطلاعات مالی
همانطور که پیش از این ذکر شد، شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس (هلدینگ خلیج فارس)، برای چهار سال مالی متوالی، در صدر لیست صد شرکت برتر ایرانی قرار داشته است. این شرکت در زمینه سرمایهگذاری و مدیریت بر پالایشگاهها، مجتمعهای پتروشیمی و کارخانجات شیمیایی، تولید فرآوردههای نفتی، فرآوردههای پتروشیمی، مواد شیمیایی و پلیمرها فعالیت میکند.
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس، در سال ۱۳۸۹، توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و با سرمایهگذاری بالغ بر ۸۰۰ میلیارد تومان راهاندازی شد. این شرکت در سال مالی ۱۳۹۴، درآمدی بالغ بر ۲۵ هزار میلیارد تومان کسب کرد و به عنوان دومین شرکت ایران بر اساس میزان درآمد شناخته شد.
این شرکت تا سال بعد هم در رتبه دوم قرار داشت اما پس از آن در سال ۱۳۹۶ توانست به صدر لیست صعود کند و بر اساس آخرین ارقامی که در دسترس است، تا سال ۱۴۰۰ این جایگاه را حفظ کرده است.
یکی دیگر از شرکتهایی که نام آن در رتبههای برتر این لیست دیده میشود، بانک ملت است که در سال ۱۳۹۵ در جایگاه نخست قرار داشت، اما در سال بعدی این جایگاه را از دست داد و رتبه آن سقوط کرد. با این حال در سال ۱۳۹۷ توانست به رتبه چهارم در لیست صد شرکت برتر صعود کند. در سال ۱۳۹۸، این بانک شاهد دو رتبه سقوط بود و در جایگاه ششم این لیست قرار گرفت.
با این حال، پیشرفت بانک ملت در سال ۱۳۹۹ مشهود بود و توانست با تقریبا دو برابر کردن میزان فروش خود نسبت به سال گذشته، رتبه دوم را به خود اختصاص دهد. اما فراز و نشیبهای این بانک زیاد بود و نتوانست مجددا این جایگاه را حفظ کند و در سال مالی ۱۴۰۰، به رتبه ششم افت کرد.
منبع: آمار ارائه شده توسط سازمان مدیریت صنعتی (IMI)