«اکونگار» بررسی کرد
دلار در آستانه بازگشت به کانال ۴۹هزار تومانی/ آرامش قبل از توفان؟
در روزهای اخیر بازار ارز در یک آرامش نسبی به سر می برد و قیمت دلار در روز گذشته به کف قیمتی ۵۰هزار تومان رسید.
به گزارش اکونگار، اسکناس آمریکایی روز گذشته محدوده قیمتی ۵۰هزار ۳۰۰ تا ۵۰هزار و ۱۰۰تومان در حال نوسان بود. قیمت دلار روز گذشته حدود ۴۰۰تومان کاهش یافت و صف فروش در برابر صف خرید پررنگتر بود.
در بازار هرات نیز قیمت دلار روند کاهشی داشت که به اعتقاد معاملهگران فشار فروش در بازار هرات هم بیشتر از روز قبل بود و دلار در شروع معاملات نقدی هرات کانال ۵۰ هزار تومان را از دست داد و تا ۴۹ هزار و ۸۵۰ تومان پایین آمد. این اتفاق در حالی است که روز گذشته قیمت دلار هرات با ۵۰ هزار و ۱۰۰ تومان به کار خود خاتمه داده بود.
در ابتدای معاملات امروز هم خبری از افزایش قیمت نیست و در بازار سنا هم دلار وضعیت کاهش قیمتی دارد. بر این اساس هر دلار بازار سنا ۴۱ هزار و ۲۲۷ تومان خریداری می شود. قیمت فروش دلار در بازار سنا هم ۴۱ هزار و ۶۰۲ تومان اعلام شد.
در این رابطه، علیرضا حمیدی کارشناس حوزه ارز به «اکونگار» گفت: در بسیاری از صحبتهای تحلیلگران میشنویم که دلار مرز روانی خود را از دست داده و احتمال رسیدن به ۴۹هزار تومان هم بعید نیست، در نگاه اول این تحلیل درست است، اما واقعیت میگوید، سیاستهای سرکوب قیمتی بانک مرکزی فنر قیمتی دلار را فشردهتر کرده است.
وی با اشاره به اینکه قیمت دلار به صورت مستقیم از تنشهای سیاسی و اجتماعی تاثیر میپذیرد، گفت: در این مدت فروش نفت افزایش یافته، از سوی دیگر هیچ خبر منفی در رابطه با تنشهای سیاسی منطقهای مخابره نشده است و همین موضوع میتواند دلیل مناسبی برای آرامش در بازار ارز باشد.
این کارشناس حوزه ارز افزود: واقعیت این است که سرکوب قیمتی هیچ کمکی نمیتواند به مدیریت بازار ارز کند. اقتصاد در کی رکود عمیق به سر میبرد، دولت مدام در تلاش است تا با سیاستهای مختلف نقدینگی را سرکوب کند. سرکوب نقدینگی روی بازارهای مالی مانند ارز و بورس تاثیر گذاشته و ارز را به یک رکود برده و بورس را منفی کرده است، اما فشرده شدن فنر قیمتی ارز تهدید جدی است که روز به روز بر اقتصاد کشور سایه سنگینتری میاندازد.
حمیدی تصریح کرد: در برخی صحبتهای وزیر اقتصاد یا رییس کل بانک مرکزی میشنویم که مقصر گرانی ارز کانالهای تلگرامی و سیگنالدهی فعالان این حوزه است. این صحبت از سوی یک مقام تصمیمگیر و سیاستگذار مناسب نیست. آنچه که بر قیمت ارز تاثیر میگذارد، اخبار کلان و بینالمللی، سیاستهای داخلی و خارجی دولت در حوزه اقتصاد و سیاست، وضعیت اقتصادی کشور، نرخ تورم، آمار رکود اقتصادی، وضعیت نظام بانکی، تولید ناخالص داخلی، صادرات و تجارت برون مرزی است. نرخ ارز به صورت مستقیم از ورود و خروج پول از مرزهای بینالمللی تاثیر میپذیرد. برای مثال در خرداد ماه وقتی پادشاه عمان به ایران سفر کرد، این سیگنال به بازار ارز مخابره شد که ارز بیشتری به کشور وارد میشود، در نتیجه قیمت دلار کاهشی شد.
وی ادامه داد: آنچه که این روزها در بازارهای مالی دیده میشود، سیاستهای سرکوب قیمتی است. رکود اقتصادی منجر به از دست رفتن بازارهای هیجانی شده در نتیجه قیمت دلار روند آرامی را طی میکند و این تهدید جدی وجود دارد که همزمان با بررسی بودجه و پررنگتر شدن آثار کسری بودجه در کشور و ادامه روند رکود عمیق اقتصادی بازار ارز یک خیزش جدی قیمتی را تجربه کند.
وی تصریح کرد: شاید دولت بتواند با ادامه سیاستهای کنترلی بازار را تا پایان سال در محدوده قیمتی 49تا50هزار تومان حفظ کند، اما سال 1403 شرایط بسیار متفاوتی خواهد داشت. سال آینده برنامههای تبلیغاتی نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری آمریکا آغاز میشود و این تهدید جدی وجود دارد که تحریمها بیشتر شود. از سوی دیگر جهان اقتصاد جهانی در یک رکودجدی به سر میبرد و احتمال کاهش قیمت نفت بسیار زیاد است. در نتیجه امکان کاهش درآمدهای نفتی کشور بسیار زیاد است و دولت باید تصمیم جدی و هوشمندانهای برای این وضعیت داشته باشد.