پرداخت هزینههای بیانضباطی دولت از جیب مردم
یک کارشناس اقتصادی گفت: معتقدم اجرای سیاست تک نرخی شدن ارز و راهاندازی بازار توافقی ارز یک سیاست غلط است. واقعیت این است که در قالب این سیاست، میخواهند هر روز به نام بازار و هر عنوان دیگری قیمت ارز را افزایش دهند و تا هر جایی که بتوانند کسری بودجه را پوشش دهند.
به گزارش اکونگار به نقل از تسنیم، حسین راغفر درباره سیاستهای ارزی دولت و تک نرخی کردن ارز و راهاندازی بازار توافقی و حذف ارز نیمایی اظهار داشت: کاملا مشخص است که تک نرخی شدن ارز امکانپذیر نیست چون ارز کافی وجود ندارد. البته معنای دیگر اجرای این سیاست ارزی در شرایط فعلی، این است که قیمت ارز به طور مستمر افزایش میدهند تا زمانی که این تعادل برقرار شود.
وی با بیان اینکه معتقدم اجرای سیاست تک نرخی شدن ارز و راهاندازی بازار توافقی ارز اشتباه است، ادامه داد: واقعیت این است در قالب این سیاست، میخواهند هر روز به نام بازار و هر عنوان دیگری قیمت ارز را افزایش دهند و تا هر جایی که بتوانند کسری بودجه را پوشش دهند، قیمت ارز را بالا میبرند. این اقدامات را سیاست ارزی نمیدانیم، بلکه این یک سیاست غلط است. صرف نظر از اینکه عنوان این سیاست چه باشد و در واقع میخواهند هزینههای بیانضباطی مالی کشور را مردم بپردازند.
این کارشناس اقتصادی تاکید کرد: در حالی که برای واردات خودرو 3 میلیارد دلار در سال آینده در نظر گرفتهاند و از امروز تامین ارز واردات خودرو برای اقشار با درآمد بالا انجام شده اما برای کالاهای اساسی مانند دارو همواره با کمبود ارز مواجه میشوند و درباره افزایش نرخ ارز ترجیحی حرف میزنند.
نیاز بهبانکهایی با نگرش جدید / تامین خوراک دلالها توسط بانکها
راغفر با بیان اینکه اصلیترین محرک تورم در ایران، نرخ ارز است و وقتی که نرخ ارز را افزایش دهند قطعا قیمت تمام اقلام و کالاها هم افزایش پیدا میکند و هزینه آن را هم مردم میپردازند، گفت: این اقدامات، همان اغواگری است که انجام میدهند و به نام مهار تورم، سیاستهایی با نامهای مختلف را به اجرا میرسانند. آقای همتی، وزیر فعلی اقتصاد وقتی هم که در بانک مرکزی حضور داشت، مدعی بودند که بازار باید قیمتها را تعیین کند و میدانیم که این اظهارات بهانهای برای افزایش قیمتها است.
وی درباره سیاستهای جبرانی دولت برای دهکهای اول تا سوم جامعه با احتمال افزایش نرخ ارز پس از اجرای سیاستهای جدید ارزی اظهار داشت: این انتظار چیزی شبیه به شوخی است و سیاست جبرانی نخواهند داشت. اساسا این قاعده بدی است که از یک سو مردم را با همین سیاستهای اقتصادی نادرست، فقیر میکنند و از یک جیب مردم 100 تومان بر میدارند و از یک سوی دیگر با سیاست جبرانی به جیب دیگر مردم یک ریال میگذارند که البته این سیاستهای جبرانی هم تنها شامل برخی از مردم میشود.
این کارشناس اقتصادی افزود: در پی این سیاستها و خلق تورم، مشکلات مردم هم بیشتر میشود اما گروه قلیلی که دستشان به ثروت و قدرت میرسد، از این سیاستهای اقتصادی منتفع میشوند. آقای صمصامی، نماینده مجلس، قبل از رای موافق به کلیات بودجه، نامهای را که به رییس مجلس نوشته بود را نشان داده که محتوای این نامه این بود که با همین نرخ 28 هزار و 500 تومان و جابهجایی برخی از اقلام میتوان از افزایش نرخ ارز جلوگیری کرد. اما امروز دولت قصد دارد این عدد را تا 55 هزار تومان افزایش دهد و هیچ توجهی به نامه آقای صمصامی نشد چراکه بسیاری هم در مجلس و هم در دولت حامیان صاحبان سرمایه و ثروت در کشور هستند.
راغفر درباره تبعات افزایش نرخ بنزین گفت: افزایش نرخ بنزین و دلار موجب افزایش شدید هزینههای زندگی مردم میشود و بدون تردید این اتفاق خواهد افتاد و منجر به آسیب جدی به زندگی مردم و رشد فقر در جامعه خواهد شد. بارها اعلام کردهایم که با افزایش نرخ بنزین قطعا اعتراضات مردمی تکرار میشود اما شکل بروز این اعتراضات از سوی مردم تغییر پیدا میکند به این معنا که شاهد رشد خودکشیها، رشد اعتیاد، رشد جرم و جرایم و ... خواهیم بود. اعتراض فقط این نیست که مردم به کف خیابانها بیایند تمام این اتفاقات، اشکال مختلف اعتراضی مردم است.