فشار مضاعف تحریم‌ها بر صنعت تایر/ رشد قیمت لاستیک داخلی از ۱۴۰۰ تا کنون چقدر بود؟

خسارتی که خروج از برجام توسط ترامپ داشت تقریباً همه جوانب اقتصادی ایران را تحت تأثیر قرار داد. یکی از این موارد صنعت تایر و تایر سازی بود. کمبود ارز ناشی از بازگشت تحریم ها باعث شد از سال ۱۴۰۰ تا کنون سالانه ۲۰ درصد افزایش قیمت داشته باشیم. هرچند در این افزایش عوامل دیگری هم دخیل بوده اند.

به گزارش اکونگار، پس از خروج رئیس جمهور وقت آمریکا دونالد ترامپ از برجام و شروع تحریم های شدید اقتصادی علیه کشورمان، صادرات تایر در مرداد ماه سال ۹۷ متوقف شد. کمبود ارز ناشی از تحریم ها و ممنوعیت واردات تایرهایی که در کشور تولید می شوند، سبب شد تمام بازار داخلی را تولیدات خودی پوشش دهد. موضوعی که بار مضاعف بر روند تولید تایر بود، مشکلات تأمین مواد اولیه با کیفیت جهانی بود که بازهم ریشه در دردسرهای تأمین ارز داشت.

سود بازرگانی واردات لاستیک تعیین شد+ ابلاغیه

کمبود ارز مشکل تأمین مواد اولیه را تشدید می کند

مصطفی طاهری نماینده مجلس در خصوص مشکلات تولیدات تایر معتقد است برای استفاده از ظرفیت تولید تایر در کشور باید مواد اولیه موردنیاز تولید فراهم شود تا کاهش تولید نداشته باشیم.

در ابتدای سال گذشته قرار بود ارز مورد نیاز صنایع لاستیک‌سازی‌ برای تامین مواداولیه و همینطور واردات از محل ارز نیمایی به قیمت ۲۸هزارو۵۰۰تومان تخصیص داده شود.

به‌طور طبیعی سالانه ۲۴میلیون حلقه لاستیک در کشور تولید می‌شود که از این میزان سالانه ۲۱میلیون حلقه در داخل تولید می‌شود و بقیه از طریق واردات تامین می‌شود. به همین منظور سالانه رقمی بین ۲۵۰ تا ۳۰۰میلیون دلار صرف واردات و همین میزان نیز صرف تامین مواداولیه تولید می‌شود.

سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر، افزایش قیمت تایر را به دلیل افزایش قیمت مواد اولیه و  می داند و معتقد است که درنتیجه با وجود اینکه قیمت تایر افزایش می‌یابد؛ اما سود چندانی نصیب شرکت‌های تولیدکننده تایر نمی‌شود.

او با بیان اینکه تفاوت فاحشی میان قیمت تایر کارخانه با بازار آزاد وجود دارد، اظهار می کند میان قیمت کارخانه‌ای تایر با بازار آزاد بیش از 50 درصد اختلاف قیمت وجود دارد و این میزان در مواقعی حتی به ۶۰ تا ۷۰ درصد نیز می‌‎رسد.

به گفته وی، درحال حاضر، کارخانه‌های تایرسازی با حداقل سود درحال تولید تایر هستند چرا که مواردی همچون حذف ارز ترجیحی، قیمت‌گذاری دستوری، بالا رفتن نرخ ارز و ... از مواردی است که این صنعت را تحت ‌الشعاع قرار داده است.

تاثیر حذف ارز ترجیحی بر صنعت تایرسازی

سخنگوی انجمن صنفی صنعت تایر از دیگر معضلات صنعت تایر سازی را حذف ارز ترجیحی می داند و می گوید: ۳۰ تا ۳۵ درصد مواد اولیه کارخانجات تایرسازی مستقیما از طریق ارز تامین می‌شوند و ۶۵ الی ۷۰ درصد باقی مانده نیز به صورت غیر مستقیم وابسته به ارز هستند.

بسیاری از فعالان صنعت تایر معتقدند که قیمت‌گذاری دستوری منجر به کاهش سود، شناسایی ضرر و زیان بیشتر و ایجاد مشکل برای تولیدکنندگان می‌شود. یکی از تولیدکنندگان به این موضوع اشاره می کند و می گوید: قیمت‌گذاری دستوری باعث کاهش درآمد کارخانه‌ها و تولیدکنندگان تایر شده است. همچنین این نوع قیمت‌گذاری بر روند توسعه نیز تاثیرگذار بوده، چرا که این مسئله باعث شده است سهامداران با افزایش سرمایه موافقت نکنند.

رشد ۲۰ درصدی قیمت لاستیک در هر سال

قیمت لاستیک در سال ۱۴۰۱ نسبت به سال ۱۴۰۰ به طور متوسط ۲۰ درصد افزایش یافته است. همچنین طی پاییز ۱۴۰۲، تولیدکنندگان موفق شدند که مجوز افزایش ۲۰ درصدی قیمت لاستیک را دریافت کنند. اسفند ماه سال ۱۴۰۲ بود که نرخ ‌های دولتی جدید برای لاستیک‌های تولید داخل منتشر شد. به فاصله ۲ ماه، بار دیگر در ابتدای اردیبهشت ۱۴۰۳، شاهد افزایش قیمت بیش از ۲۰ درصدی قیمت لاستیک با نرخ دولتی هستیم. طبق این آمار یعنی در این سه سال به طور متوسط سالانه افزایش ۲۰ درصدی در قیمت لاستیک داخلی داشته ایم.

 

 

از دیگر رسانه ها
دیدگاه
اخبار مرتبط سایر رسانه ها
اخبار از پلیکان
تمامی اخبار این باکس توسط پلتفرم پلیکان به صورت خودکار در این سایت قرار گرفته و سایت اکونگار هیچگونه مسئولیتی در خصوص محتوای آن به عهده ندارد